Tjerk Schoonheim

DE EERSTE & GROOTSTE LIEFDE VAN TJERK SCHOONHEIM

Het is zondagavond als we reggae-master en naamgever van Tjerk Schoonheim & Friends te spreken krijgen. Een beter moment hadden we niet kunnen treffen …

Hij heeft die middag cricket gespeeld en gewonnen. Waardoor hij vol aanstekelijke passie en vuur zit. Net heeft hij nog wat strek-oefeningen gedaan, zodat hij straks niet in de fysieke problemen komt met zijn lijf. Want hoewel het lijkt alsof cricket in alle rust plaatsvindt, vergt de sport veel van de beoefenaar.

Het eerste dat ons te binnen schiet, is: op de een of andere manier passen cricket en reggae goed bij elkaar.

Tjerk haakt daar meteen op in:

Ik zal het je sterker vertellen. Toen ik vier jaar oud was, werd ik in Rotterdam opgehaald door mijn West-Indische cricket coach en die speelde reggae in zijn auto. En ik vond het geweldig. Ik zat helemaal mee te bewegen met de muziek. En toen de coach me terug naar huis bracht, zei hij tegen mijn ouders: ‘He really likes my music!’ Ik denk dat daar mijn liefde voor het genre is begonnen.

Dat moet je ons even uitleggen. Je was vier jaar en toen werd je opgehaald door je cricket-coach?

Waarom ik zo jong was, was omdat cricket een familieding is. Mijn vader speelt ook. Ik heb vandaag zelfs met hem gespeeld. Hij is 74 jaar maar nog steeds een topatleet.

Ook de muziekwereld is topsport.

Helemaal waar. Het is ploeteren en afzien. Vanaf vroeg af aan wist ik al wat ik wilde. Maar wat ik verkeerd deed, was dat ik afwachtte. Ik had veel meer in de actie moeten gaan. Dat heb ik later weer doorgekregen. Het is vooral een moeilijke wereld als je gaat voor iets dat je leuk vindt. Ik heb daar echter bewust voor gekozen, om mijn hart te volgen. Ik heb ook met de Duitse dance-producer Mark ‘Oh samengewerkt. Ik ben naar Ibiza, naar Hamburg gevlogen en dat was super leuk, maar het deed het uiteindelijk niet voor mij. Reggae. Dat is mijn eerste & grootste liefde en dat gevoel gaat nooit meer voorbij. Dat is de sound die ik wil maken. En daarom ben ik niet mainstream en daarom is het ploeteren.

Soms is het goed om je als artiest te resetten.

Zeker. En dat doe ik ook regelmatig. Zo hebben we laatst besloten om open te laten wie er mee speelt in mijn band. Daarom is het nu Tjerk Schoonheim & Friends geworden en zit je niet vast in een bepaalde muzikale hoek. Dan kun je ook met iets anders komen qua sound, al naar gelang waar de behoefte aan is.

Hoe komt een blanke Europeaan als jij zo verzot op reggae?

Reggae brengt me aan de ene kant rust en aan de andere kant activeert het mij. Ik vind het hele fijne muziek om naar te luisteren, meestal zit er ook een goed bedoelde boodschap achter. Reggae brengt me naar hogere sferen, het raakt me echt. En toevallig zat ik er vandaag met iemand over te praten: het is anders. Anders dan anders. Het is een tegendraadse sound. En ik houd daar van. Ik ben zelf ook tegendraads.

Reggae is bij uitstek een zomer-sound. Wat kunnen we deze zomer van je verwachten?

Fijne optredens natuurlijk. Maar een deel van mijn zomer vindt ook binnen plaats. In de opname-studio. Ik heb tot nu toe 8 liedjes opgenomen in een geweldige muziekstudio van In Holland, waar we gebruik konden maken van geweldige microfoons, waaronder eentje van Neuman, waar ook Frank Sinatra zijn platen mee heeft opgenomen. Een en ander zal worden gemixt door de legendarische reggae-opa Berthie Grant, die ook met UB40 heeft gewerkt. We gaan kijken of het project ook in het buitenland kunnen uitbrengen.Van stilzitten word je niet wijzer. Ik in ieder geval niet.