Gitarist Jeff Heijne Artiestenbureau Erwin Bakkum

GEWELDENAAR VAN DE FLAMENCO, JEFF HEIJNE

Deze keer willen we het hebben over een bijzonder iemand, een rasartiest, een geweldenaar op de gitaar, luisterend naar de naam Jeff Heijne. Maar eerst willen we je een vraag stellen. Heb je ooit van flamencologie gehoord?

Flamencologie is een echte wetenschap, een wetenschap die de ontstaansgeschiedenis van en de ontwikkeling van en binnen de flamenco uitputtend tracht te onderzoeken en te beschrijven. Laatst had een flamencoloog een onderzoek gedaan naar het verband tussen de desbetreffende klanken en eten. Het schijnt dat je honger krijgt van het luisteren naar flamenco.

We maken geen grappen. En als een muzieksoort zo serieus wordt genomen, dan kun je wel nagaan hoe kritisch men is op performers van de flamenco. In dat opzicht levert Jeff Heijne, want over hem zouden we het hebben, een prestatie van wereldformaat.

Op achtjarige leeftijd leerde hij gitaarspelen en kwam hij al snel in aanraking met het genre. Tien jaar later werd hij toegelaten op het Conservatorium van Amsterdam en koos hij Nederland’s bekendste flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel als hoofdvakdocent.

Nu acht jaar later is Jeff inmiddels succesvol afgestudeerd voor zijn bachelor en master, heeft hij een solo CD gemaakt genaamd Los Sentimientos del Flamenco en een CD-presentatie gegeven in een uitverkochte Koorzaal van het Concertgebouw. Jeff speelde met de Pablo Martínez Flamenco-Jazz Band in verschillende steden door heel Spanje, op het Amsterdam Jazz Festival en in het Bimhuis. Met Trio Mañanitas speelde Jeff tijdens de Uitmarkt in de Kleine Zaal van het Concertgebouw Amsterdam en tijdens de expositie ‘Spaanse Meesters’ in de Hermitage.

Hij volgde over de jaren cursussen bij alom gerespecteerde flamenco-gitaristen als Manolo Sanlúcar, José Antonio Rodriguez, Manolo Franco, Paco Serrano en Tomatito. Jeff treedt op in binnen- en buitenland, zowel solo als samen met andere artiesten zoals de Pablo Martínez Flamenco Jazz Band, Trio Mañanitas, trompettist Mark Nieuwenhuis en celliste Maya Fridman.

Afgelopen jaar speelde hij met Eric Vaarzon Morel in diens theaterstuk ‘de Waterdrager’ (‘el Aguador’) in het Zaantheater en afgelopen zomer speelde Jeff o.a. met Eva Laurenssen 30 shows in het ‘Late Evening Zomercabaret’ in het Delamar Theater en in oktober in het ‘Shaffy Chantant’ in Felix Meritis te Amsterdam.
Het moge duidelijk zijn; we zijn groot fan van Jeff en we zijn er dan ook super trots op om hem te mogen verwelkomen in onze artiestenstal.

Morgen, 26 februari, kun je hem zien en horen!

Locatie: Madam, A’Dam Toren

Event: Sunday Live!

Tijden: 16.00 tot 19.00 uur.

Artiesten: Jeff Heijne & Maya Fridman