Saxofonist Rafael Pereira Lima artiestenbureau Erwin Bakkum

SAXOFONIST RAFAEL PEREIRA LIMA KRIJGT NEDERLAND PLAT!

Als het aan de fenomenale Braziliaanse saxofonist Rafael Pereira Lima ligt, dan krijgt hij Nederland plat met een sound, die we nog niet kennen …

Het begon allemaal in zijn woonplaats Porto Alegre, de meest zuidelijke grote stad in het swingende Brazilië. Gek van muziek begon hij op 10-jarige leeftijd mondharmonica te spelen en er gebeurde meteen iets bijzonders. Zijn publiek, bestaande uit familie en vrienden en iedereen die zijn spel hoorde, hield het niet droog. Wetende dat hij een gevoelige snaar kon raken met zijn klanken en dat hij klaarblijkelijk een talent had en was, stortte hij zich vol overgave op een instrument dat naar eigen zeggen ‘dynamischer’ was, de saxofoon.

En toen ging het snel. ‘Op mijn 16e, ‘vertelt hij, ‘belandde ik via een studenten-uitwisselingsprogramma in het zuiden van de verenigde staten, Mississippi om precies te zijn,  waar ik pas echt gebeten werd door de muziekmug. Ik begon te spelen in de Meridian Gemeenschap Jazz Band en in de far Away Places Jazz Combo. Met muziek kom je nog eens ergens en via weer een uitwisselingsprogramma kwam ik op het conservatorium in Groningen terecht, waar ik onder de hoede kwam van de internationaal vermaarde jazz-bassist Joris Teepe.

Van Teepe, die op zijn beurt weer les had gekregen van de grote Ron Carter en die legendes als Benny Golson, Sonny Fortune en Randy Brecker had begeleid, leerde hij om zijn sound nog meer te verdiepen, maar vooral om zijn eigen muzikale hart te volgen. En vooral dat laatste, bracht de saxofonist ertoe om nog meer Choro in zijn Be Bop-jazz te stoppen.

Choro is een van de oudste nog actieve authentieke Braziliaanse muziekstijlen, ‘ vertelt Rafael. ‘en was en is een leerschool voor de belangrijkste Braziliaanse muzikanten en componisten zoals Pixinguinha, Sivuca, Hermeto Pascoal en Tom Jobim. Diep van binnen voel ik een enorme drang om het publiek hier bekend te maken met deze sound. En begrijp me goed: ik vind alles heerlijk om te doen. Optreden met Dj’s? Fantastisch! Maar choro is zo’n unieke sound, daar moet Nederland gewoon mee in aanraking komen!

Waar ik dit land dankbaar voor ben,’ zegt de saxofonist tot slot, ‘is dat ik hier geleerd heb om anders tegen muziek aan te kijken. Hier wordt muziek meer met het hoofd beleefd en minder met het hele lichaam, zoals in mijn geboorteland. En daar alleen al over na te denken, maakt mij een completer muzikant.